Info från Styrelsen

Här kommer lite info efter helgens styrelsemöte. I och med att vi ska börja gräva snart så blir det även mer jobb för styrelsen det kommande 1-2 åren. Viktigt att ni kontinuerligt går in på vår hemsida www.vikaskogarnafiber.se  för uppdaterad information.

Vi är idag uppe i 130 st som slutit avtal nu men vi tror att fler kommer vilja vara med ju närmare vi kommer en start. Hör av dig till Thord Nordstedt via email eller mobil om ni är intresserade.

Wikstrands (som är vår entreprenör) planerar att börja gräva hos oss i slutet på mars/början på April. Det är mycket som ska planeras innan. Hur och var det ska grävas, ska fibern plöjas eller grävas ner, borrning under vägar/diken/stenmurar, avtal med markägare/Trafikverket/Vägsamfälligheter m.m.

I Rosendala kommer vi sätta upp ett teknikhus där vi även behöver bygglov och strandskyddsdispens.

I slutet på Februari kommer en faktura från Vikaskogarnas Fiber som då blir den först insatsen på 10 000:- samt medlemsavgiften i Vikaskogarna Fiber ek.för. för 2016 på 100:-. Vi kommer även att ansöka om ett förskott från Länsstyrelsen för våra initiala kostnader. Nu i början kommer det bli stora kostnader i bland annat material (slang) mm.

Wikstrands är den som gräver ner vår passiva Fiber. Men det är Zitius som är vår kommunikationsoperatör. Det är Zitius som belyser Fiber och gör den ”levande”. Zitius har en webportal, som heter Qmarket, www.qmarket.se för de tjänsteleverantörer som är anslutna till Zitius, Där kan man då välja sitt paket med tjänster. Det som de flesta medlemmar från andra fiberföreningar har valt är något av Telias paket men det finns ju även från ComHem, Boxer, Bredbandsbolagen med flera.

Vi kommer att försöka förhandla fram ett s.k. ”Trippleplay” paket från Telia. Där det ingår följande tjänster i paketet:

– 31 TV-kanaler

– IT uppkoppling med100 MB Upp/Ner

– IP telefoni med möjligt att behålla sitt fasta telefonnummer man har nu.

Villkoret är att det blir 50 st som väljer ”trippleplay” paketet och bindningstiden är 5 år.

Kostnaden för paketet inklusive ”serviceavgift” (avskrivning, underhåll, försäkring, administration mm.) till föreningen kommer att bli 500-600:-/månad.

Observera att vi har ett ÖPPET NÄT dock vilket innebär att man har möjlighet att välja själv vad man vill ha för kanaler m.m. Gå in på www.qmarket.se och se vad som finns.

Vill man inte ha Trippleplay paketet så kan man själv gå in på www.qmarket.se och beställa de tjänster man vill ha och även bestämma bindningstiden (ner till 1 vecka). Kostnaden blir då den månatlig ”servicekostnaden” till föreningen plus kostnaden för de tjänster man valt.

Allt detta kommer vi att informera om, mera i detalj, på informationsmötet i påsk.

/Styrelsen