# Grävarnytt 19

Hej Fibervänner,
 
Nu börjar det hända saker i stugorna….
 
I denna veckan har Lidköpings FiberOptik på uppdrag av Wikstrands börjat installera i hus i det Norra benet.
 
Här kommer lite bilder på installation både utanpå hus och inne i huset i minst två fastigheter i Marnäs + bilder från Rosendala Teknikhus.
 
Från Teknikhus i Rosendala teknikhus.
Rack + lite teknik i Rosendala.
Rack + like teknik i Rosendala.
Installation i hus i Marnäs.
Installation i hus i Marnäs.
Installation i hus i Marnäs.
Svetsning av Fiber.
Installation i hus i Marnäs.
Färdig installation i hus.
Yttre fiberdragning i hus i Marnäs.
Färdig installation i hus.
 
Tyvärr har dom inte kunnat belysa fibernätet än pga av yttre omständigheter. Om Ellevio hanterat elinstallation av mätare fortare och att Telia agerat lite snabbare när det gäller att koppla på fiber till Rosendala rätt så kanske vi hade kunnat fått fiberuppkoppling nu i de första fastigheterna.
Nu håller vi tummarna för att detta löser sig inom de närmaste veckorna. Under tiden kommer Lidköpings FiberOptik att kunna påbörja installationen av utrustningen i en del hus, i första hand hos fastboende. Men det innebär att dom får två besök. Ett för att installera utrustningen och ett senare, när teknikhuset är i drift, för att mäta och kontrollera att det finns en signal. För övriga kommer installationen att ske när teknikhuset är i drift. All installation i husen kommer att föregås av ett telefonsamtal från Wikstrands för att boka in besöket med respektive fastighetsägare. Med lite tur så skulle det “norra benet” kunna vara i drift kring månadsskiftet oktober/november. Observera att det inte är någon garanti, för vare sig vi eller Wikstrands kan ju uppenbarligen inte styra Ellevio och Telia.
 
Vad gäller det “södra benet” så är tidsplanen beroende av när vi kan få tillgång till telefonstationen i Beateberg, som ju kommer att avvecklas 1 oktober. Men därefter är det en omfattande procedur som Telia har för att vi skall få fysisk tillgång till stationen. Vi återkommer så snart vi har lite säkrare information att ge. 
 
/Styrelsen.